Jak si vybrat mezi akátem a smrkem?

 Pokud jste se ocitli před volbou mezi akátem a smrkem, může pro vás být užitečné zvážit několik klíčových faktorů pro porovnání těchto dvou materiálů. V tomto článku se podíváme na vzhled, životnost, cenu a kvalitu těchto dvou dřevin, abychom vám přiblížili rozdíly mezi těmito dřevinami.

Vzhled

Charakteristický vzhled akátového dřeva se vyznačuje výraznými pruhy a rýhami, které dodávají nábytku přírodní design. Barva akátového dřeva se pohybuje od světle hnědé po tmavě hnědou s odstíny zlata a červené, díky této barevné kombinaci působí akát luxusně a exoticky.

Čerstvé smrkové dřevo má obvykle světlejší odstín, který může být od bílé až po světle hnědou barvu. S věkem a vystavením vůči slunečnímu záření či různým povětrnostním vlivům může barva dřeva tmavnout a získat teplé odstíny hnědé až červenohnědé.

Životnost

Akát je známý svou dlouhou životností. Tato dřevina může přežít až desítky let což ji činí skvělou volbou pro ty, kteří hledají trvanlivý a odolný zahradní nábytek. Ve srovnání se smrkem je více odolný vůči povětrnostním podmínkám, hnilobě a má také tendenci být méně náchylný k opotřebení než smrkové dřevo. Je často používán pro venkovní nábytek a stavby, jako jsou terasy nebo ploty. 

Cena

Lokalita hraje rozhodující roli v dostupnosti jednoho druhu dřeva oproti druhému. Kvalita a vlastnosti dřeva hrají také svou roli; akát je obvykle tvrdší a odolnější, což může způsobit jeho vyšší cenu. Naopak, smrkové dřevo je měkčí a rychleji rostoucí, což může vést k nižším cenám.

Shrnutí

Celkově lze říci, že pokud hledáte nábytek s delší životností a vyšší odolností, může být lepší investovat do akátového dřeva. Nicméně, pokud je cena jedním z hlavních faktorů výběru, smrkový nábytek může být stále skvělou volbou, zejména pokud je řádně udržován a chráněn. 

Pokud vás zajímá jak spravně udržovat lenoshky, lehátka a skládací stolky, doporučejeme vám si přečíst náš další článek Jak se starat o Lenoshku.

Zajímá tě příběh Lenoshky? Neváhej a přečti si něco o tom jak Lenoshka přišla na svět.

Nákupní košík